Skip to main content

Smart Start


UBIS

Smart Start

Kilder og kildebruk handler om mer enn bare referering, og mange studenter syns dette er en utfordrende del av det å studere. I dette kurset har vi derfor prøvd å sammenfatte og forenkle ulike aspekter knyttet til kilder, og delt det opp i:

 • Hva er en kilde?
 • Hvordan finner du kilder?
 • Hvordan og hvorfor bruker du kilder?
 • Korleis bruka kjelder når du skriv?
 • Hvordan skriver du labrapport?
 • Vi bruker en blanding av ulike videoer, korte tekster, illustrasjoner og oppgaver til å lede deg gjennom dette kurset.

  Smart start er i utgangspunktet laget for deg som er helt ny student, eller for deg som har vært lenge i arbeidslivet og nå kommer tilbake til akademia for videre- eller etterutdanning.

  Du kan gå gjennom hele kurset som et sammenhengende e-læringskurs, eller du kan hoppe litt frem og tilbake alt etter hva du tenker du har mest behov for å lære.

  Innholdet i kurset er skrevet på både bokmål og nynorsk. Dette er et bevisst valg fra vår side, da du som student må forvente å møte begge målformer både i løpet av studietiden og arbeidslivet, men også i livet ellers.

  Vi som har laget kurset håper det kan gi inspirasjon og ideer til videreutvikling av egen praksis og til diskusjoner og samarbeid på tvers av institusjoner. 

  NB! Smart Start brukes i utgangspunktet uten innlogging, men om du er student ved Universitetet i Stavanger kan du logge inn med FEIDE.

  Har du spørsmål eller kommentarer til Smart start, kontakt oss på ub@uis.no.

  Forkunnskaper

  Du trenger ingen forkunnskaper for å ta dette kurset, målet er at alle studenter skal kunne gjennomføre.


  Redaktører

  Evy Ølberg

  Evy

  Evy er en av redaktørene for Smart start og jobbet tidligere som Universitetsbibliotekar innen pedagogiske fag ved Universitetet i Stavanger.

  Anne Brit Løland

  AnneBrit

  Anne Brit er en av redaktørene for Smart start og jobber som Spesialbibliotekar ved Universitetet i Stavanger. Hun har tidligere undervist og veiledet i litteratursøk, kildebruk og referansehåndteringsverktøy.

  Send mail til Anne Brit

  Linn Elise Gulliksen

  Linn Elise har vært med på å utarbeide kurset. Hun var tidligere Universitetsbibliotekar for tekniske-naturvitensHun har undervist og veiledet i litteratursøk og kildebruk.

  Andre som har bidratt

  Håkon Magne Bjerkan

  Håkon

  Håkon er Universitetsbibliotekar for flere tekniske-naturvitenskapelige fag ved Universitetet i Stavanger. Han underviser og veileder i litteratursøk, kildebruk og referansehåndteringsverktøy.

  Send mail til Håkon Magne

  Kari Frafjord Østerli

  Kari

  Kari er Førstebibliotekar for tekniske-naturvitenskapelige fag ved Universitetet i Stavanger. Hun underviser og veileder i litteratursøk, kildebruk, programvarer og referansehåndteringsverktøy. Kari er asnvarlig for den delen av kurset som tar for seg labrapport.

  Send mail til Kari

  Julie Hoel

  Julie var nettsideansvarlig på Universitetsbiblioteket i Stavanger.

  Omfang og tidsbruk.

  Avhengig av om du skumleser eller arbeider deg gjennom hele materialet i dette kurset, kan du regne med å bruke fra 1 til 10 timer.

  Anbefalt litteratur

  Forfatterne har laget en liste over anbefalt litteratur som det ikke nødvendigvis er referert til i materialet. Den finner du helt på slutten av kurset under "Referansar og nyttige ressursar"

  Lisens.

  Dette dokumentet er gitt ut med Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelePåSammeVilkår (CC BY-NC-SA 3.0). Det betyr at du kan

  • Dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format.
  • Bearbide, remixe, endre, og bygge videre på materialet.

  Så lenge du:

  • Krediterer utgiver og opphavsmann, oppgir en lenke til lisensen og indikerer om endringer er blitt gjort.
  • Ikke benytter materialet til kommersielle formål.
  • Viderdistribuerer under samme lisens som originalen.

  Universell utforming

  Vi har som mål å utforme Smart start etter gjeldene retningslinjer for universell utforming, WCAG 2.1. Vi beklager dersom det er mangler knyttet til dette og setter pris på tilbakemelding. Revisjonsarbeid pågår fortløpende. Her finner du tilgjengelighetserklæring for ubix.uis.no

Enroll